Ájurvédské byliny a zdroje účinných látek

Informace o zdrojích účinných látek v Ájurvédě.

Arjuna: kardiotonikum z kůry stromů.

ARJUNA (Ardžuna)

  

V ájurvédské literatuře se uvádí řada léčivých rostlin a jejich částí, které se po staletí používají k udržení dobrého zdraví a kondice při každodenních domácích a jiných povinnostech. 

 

V ájurvédě se ischemická choroba srdeční (ICHS) nazývá hridroga. Podle ájurvédy existuje 5 klinických popisů IHD na základě vitálních dóš a dalších příčin. Pokud je bolest akutní a má pohyblivý charakter, nazývá se jako vata srdeční onemocnění. Pokud je spojena s pocitem pálení, nazývá se pitta srdeční onemocnění. Pokud je bolest mírná a je spojena s těžkostí, nevolností a kašlem, nazývá se kapha srdeční nemoc. Pokud jsou přítomny všechny reprezentativní příznaky, jedná se o tzv. tridóšové srdeční onemocnění. V ájurvédě je kapha (kornatění tepen) předním základním mechanismem srdečních onemocnění. V ájurvédském systému léčby se pro své obranné účinky na srdce používá celá řada bylin. Jedná se o ardžun (Terminalia arjuna), ašvagandhu (Withania somnifera), laskavec (Allium sativum) a kurkumu (Curcuma longa).

 

Ardžuna je v ájurvédě popisována jako významná kardiotonická bylina. Bylina ardžuna se v ájurvédě používá již od roku 2500 př. n. l. jako srdeční tonikum. Používá se k léčbě kardiovaskulárních onemocnění, jako je angina pectoris, kardiomyopatie a městnavé srdeční selhání, a má pozoruhodné kardioprotektivní, srdeční sval posilující vlastnosti. Kůra Ardžuny/Arjunu je užitečná jako antiischemický a kardioprotektivní prostředek při hypertenzi a při ischemické chorobě srdeční, zejména při poruchách srdečního rytmu, angině pectoris nebo infarktu myokardu. Schopnost tlumit vstřebávání lipidů z krve naznačuje, že má vlastnosti regulující hladinu cholesterolu. 

 

Prášek z kůry Ardžuna obsahuje koenzym Q-10, který je vědecky prokázán a předepisován jako prevence srdečních infarktů. Má diuretický a celkově tonizující účinek v případech jaterní cirhózy, kromě toho má prostaglandiny zvyšující a koronární rizikové faktory modulující vlastnosti. Vyvolává snížení krevního tlaku a srdeční frekvence. Jejími hlavními složkami jsou §-sitosterol, kyselina ellagová a kyselina arjunová.

 

Ardžuna zlepšuje srdeční činnost tím, že stimuluje srdce. Zlepšuje prokrvení srdce a pomáhá snižovat krevní tlak.

 

Na našem e-shopu můžete zakoupit doplněk stravy Arjunahills od firmy Herbal Hills.

 

 

Seznam zdrojů:

 

  1. Antioxidant and hypocholesterolaemic effects of Terminalia arjuna tree-bark powder: a randomised placebo-controlled trial. Gupta R, Singhal S,  Goyle A, Sharma VN. The Journal of the Association of Physicians of India. [2001, 49:231-235]
  2. Antianginal and cardioprotective effects of Terminalia arjuna, an indigenous drug, in coronary artery disease. Dwivedi S, Agarwal MP. The Journal of the Association of Physicians of India. [1994, 42(4):287-289
  3. Khanna, A. K., Chander, R. and Kapoor, N. K. (1996), Terminalia arjuna: an Ayurvedic             Cardiotonic, Regulates Lipid Metabolism in Hyperlipaemic Rats. Phytother. Res., 10: 663–665.
  4. Hypolipidemic activity of three indigenous drugs in experimentally induced atherosclerosis. H.P.Shaila,S.L. Udupa,A.L. Udupa. International Journal of Cardiology, Volume 67, Issue 2
  5. Terminalia arjuna, an ayurvedic cardiotonic, increases contractile force of rat isolated atria. R. Radhakrishnan, R. M. Wadsworth, A. I. Gray. Phytotherapy Research. Volume 7, Issue 3, pages 266–268, May/June 1993
Amla: zásobárna vitaminu C

 Amla: zásobárna vitaminu C

 

Amla je vysoce výživná a je důležitým zdrojem vitaminu C, minerálů a aminokyselin. Je to nejkoncentrovanější forma vitaminu C (3 000 mg v jednom plodu), kterou lidské tělo snadno vstřebává.

 

Je to tonikum, má hematinickou a lipalytickou funkci. Je jedním z nejsilnějších omlazujících prostředků v indickém lékopise. Obsahuje 30krát více vitaminu C než pomeranče.

Extrakt z amly má také antimikrobiální vlastnosti. Podle ájurvédy mají plody amly kyselou (amla) a svíravou (kašaja) chuť (rasa), druhotně mají sladkou (madhura), hořkou (tikta) a ostrou (katu) chuť (anurasas). Její vlastnosti (guny) jsou lehké (laghu) a suché (ruksha), posttrávicí účinek (vipaka) je sladký (madhura) a její energie (virya) je chladivá (shita).

Podle ájurvédy je amla specifická pro pittu díky své sladké chuti a chladivé energii. Předpokládá se však, že amla vyrovnává vátu díky své kyselé chuti a kaphu díky své stahující chuti a vysušujícímu účinku. Může se používat jako rasajána (omlazující prostředek]] na podporu dlouhověkosti a tradičně na zlepšení trávení (dipanapáčana), léčbu zácpy (anuloma), snížení horečky (džvaraghna), čištění krve (raktaprasadana), tlumí kašel (kasahara), zmírňuje astma (svasahara), posiluje srdce (hrdaya), prospívá očím (chakshushya), stimuluje růst vlasů (romasanjana), oživuje tělo (jivaniya) a zvyšuje intelekt (medhya).

Amla posiluje vstřebávání a asimilaci potravy. Zlepšuje trávení a stimuluje chuťové pohárky, aby si jídlo lépe vychutnaly. Může ji užívat každý bez obav z podráždění žaludku nebo zvýšené kyselosti. Lze ji také použít ke zmírnění "přílišného horka" v těle, což je lidový názor. Napomáhá lepšímu vstřebávání a asimilaci železa ze střev. Ve velkých dávkách působí také jako projímadlo díky vysokému obsahu vlákniny.

Amla zvyšuje vstřebávání vápníku. Pomáhá tak při tvorbě, udržování a obnově kostí, zubů, nehtů a vlasů. Pomáhá také udržovat mladistvou barvu vlasů a zpomaluje jejich předčasné šedivění. Kromě toho podporuje pevnost vlasových folikulů. To se projevuje menším řídnutím vlasů s věkem.

Amla zvyšuje syntézu bílkovin, díky níž se posilují a zpevňují tělesné tkáně, zejména svaly. Je proto velmi užitečná pro sportovce a ty, kteří pravidelně cvičí, pro udržení svalového zdraví a vyloučení toxických produktů, výsledku svalové činnosti. Amla je také považována za nervové tonikum.

Ve formě kapsul Vám nabízíme doplněk stravy Amlahills.

 

Seznam zdrojů:

  1. J Environ Biol 2012 Jan;33(1):95-100.Studies on effects of Emblica officinalis (Amla) on oxidative stress and cholinergic function in scopolamine induced amnesia in mice. Golechha M, Bhatia J, Arya DS.
  2. Evid Based Complement Alternat Med 2012; 487380. doi: 10.1155/2012/487380. Epub 2012 Aug 26. Gallic Acid Enriched Fraction of Phyllanthus emblica Potentiates Indomethacin-Induced Gastric Ulcer Healing via e-NOS-Dependent Pathway. ChatterjeeA, Chatterjee S, Biswas A, Bhattacharya S, Chattopadhyay S, Bandopadhyay SK.
  3. J Med Assoc Thai 2012 Feb;95 Suppl 2: S75-82. The Phyllanthus emblica L. infusion carries immunostimulatory activity in a mouse model. Huabprasert S, Kasetsinsombat K, Kangsadalampai K, Wangkajornsilp A, Akarasereenont P, Panich U, Laohapand T.
  4. J Basic Clin Physiol Pharmacol 2010;21(1):93-105.Therapeutic potential of Phyllanthus emblica (amla): the ayurvedic wonder.Krishanaveni M, Mirunalini S.
  5. J Ethnopharmacol 2006 Mar 8;104(1-2):113-8. Epub 2005 Oct 13. Vitamin C content and antioxidant activity of the fruit and of the Ayurvedic preparation of Emblica officinalis Gaertn.Scartezzini P, Antognoni F, Raggi MA, Poli F, Sabbioni C.
  6. Int J Food Sci Nutr 2011 Sep;62(6):609-16. doi: 10.3109/09637486.2011.560565. Epub 2011 Apr 18. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. Akhtar MS, Ramzan A, Ali A, Ahmad M.
  7. Inflammopharmacolgy 2011 Dec;19(6):327-34. doi: 10.1007/s10787-010-0041-9. Epub 2010 Jul 2. The antiinflammatory potential of phenolic compounds from Emblica officinalis L. in rat. Muthuraman A, Sood S, Sinla SK.
  8. Br J Nutr 2010 Feb;103(4):502-12. doi: 10.1017/S0007114509991978. Epub 2009 Nov 2. The protective role of amla (Emblica officinalis Gaertn.) against fructose-induced metabolic syndrome in a rat model. Kim HY, Okubo T, Juneja LR, Yokozawa T.

 

2 položek celkem