Karela: modulace imunity a pomoc při cukrovce

Karela: modulace imunity a pomoc při cukrovce

KARELA (Hořká tykev)

 

Podle ájurvédy je cukrovka metabolickou poruchou typu kapha, při níž snížená funkce agni vede ke sklonu k vysoké hladině cukru v krvi. Ájurvéda rozeznává 24 forem této nemoci běžně zařazovaných do skupiny prameha - 4 jsou způsobeny dóšou váta, 6 dóšou pitta a 10 dóšou kapha. Hlavními příčinami těchto onemocnění jsou nahromadění tuků, moči a kaphy v důsledku potravin, tekutin, životního stylu a dalších.

 

V četných studiích byly u nejméně tří různých skupin složek, které se nacházejí ve všech částech hořké tykve (karely), klinicky prokázány hypoglykemické (snižující hladinu cukru v krvi) vlastnosti nebo jiné potenciálně prospěšné účinky proti cukrovce. Tyto chemické látky, které snižují hladinu cukru v krvi, zahrnují směs steroidních saponinů známých jako charantiny, peptidy podobné inzulínu a alkaloidy. Hypoglykemizující účinek je výraznější u plodů hořké tykve (karely), kde se tyto chemické látky nacházejí ve větším množství.

 

Skutečnost, že hořká tykev je také demulgentní a alespoň mírně modulující zánět, však na základě klinických zkušeností a tradičních zpráv znamená, že tyto negativní účinky má jen zřídka.

 

Hořká tykev obsahuje čtyři velmi slibné bioaktivní látky. Tyto sloučeniny aktivují protein zvaný AMPK, který je známý tím, že reguluje metabolismus paliv a umožňuje příjem glukózy, což jsou procesy, které jsou u diabetiků narušeny. Podle studie Davida Jamese, ředitele programu pro diabetes a obezitu v Garvan Institute of Medical Research v Sydney.

 

Hořká tykev obsahuje lektin, který má inzulinu podobnou aktivitu. Inzulinu podobná bioaktivita tohoto lektinu je způsobena jeho propojením 2 inzulinových receptorů. Tento lektin snižuje koncentraci glukózy v krvi tím, že působí na periferní tkáně a podobně jako inzulin působí v mozku, potlačuje chuť k jídlu. Tento lektin pravděpodobně významně přispívá k hypoglykemickému účinku, který se dostaví po konzumaci hořké tykve (karely), a proto může být způsobem zvládání diabetu u dospělých. Vazba lektinů není specifická pro bílkoviny, a to je pravděpodobně důvod, proč se hořké tykvi připisuje imunostimulační aktivita - propojením receptorů, které modulují imunitní systém, a tím stimulací zmíněných receptorů.

 

Dostupná je v přípravku Karelahills.

 

Seznam zdrojů:

 

  1. J. Med Food. 2012 Feb; 15(2):101-7. doi: 10.1089/jmf.2010.0258. Epub 2011 Dec 22. Antidiabetic potentials of Momordica charantia: multiple mechanisms behind the effects. Chaturvedi P.
  2. Phytomedicine 2011 Dec 15; 19(1):32-7. doi: 10.1016/j.phymed.2011.06.019. Epub 2011 Nov 30. Saponins from the traditional medicinal plant Momordica charantia stimulate insulin secretion in vitro. Keller AC, MA J, KAvalier A, He K, Brillantes AM, Kennely EJ.
  3. Indian J Biochem Biophys 2010 Aug; 47(4):227-33. Anti-hyperglycemic and anti-oxidative effect of aqueous extract of Momordica charantia pulp and Trigonella foenum graecum seed in alloxan-induced diabetic rats. Tripathy UN, Chandra D.
  4. Oxid Med Cell Longev 2009 Nov-Dec; 2(5):290-6. doi: 10.4161/oxim.2.5.9529. The plant extracts of Momordica charantia and Trigonella foenum-graecum have anti-oxidant and anti-hyperglycemic properties for cardiac tissue during diabetes mellitus. Tripathy UN, Chandra D.
  5. Br. J Nutr 2010 Dec; 104(11):1613-20. doi: 10.1017/S0007114510002680. Epub 2010 Jul 9. Antidiabetic effects of bitter gourd extracts in insulin-resistant db/db mice. Colman SD, Mueller AS, Palau J, Krawinkel MB.
  6. Appl Biochem Biotechnol 2010 Apr; 160(8):2388-400. doi: 10.1007/s12010-009-8799-1. Epub 2009 Nov 11. Complementary and comparative study on hypoglycemic and antihyperglycemic activity of various extracts of Eugenia jambolana seed, Momordica charantia fruits, Gymnema sylvestre, and Trigonella foenum graecum seeds in rats. Yadav M, Lavania A, Tomar R, Prasad GB, Jain S, Yadav H.
1 položek celkem