Garcinia: kila dolů prosím!

Garcinia: kila dolů prosím!

GARCINIA

 

Garcinia Cambogia je vědecký název pro ovoce z jihovýchodní Asie známé také jako Garcinia gummi-gutta, gambooge, brindleberry, vadakkan puli (severní tamarind), kudampuli (tamarind) brindall berry a Malabar Tamarind. Jedná se o zelené plody, které po dozrání zežloutnou, přičemž účinná látka se nachází ve slupce. Tradičně se používá v indické medicíně k léčbě celé řady onemocnění a používá se také jako dochucovadlo mnoha jihovýchodních pokrmů.

 

Garcinia cambogia překvapivě není nově objeveným doplňkem stravy – vědci zkoumají její účinky na hubnutí již více než 15 let!!! Zde je stručný přehled výzkumů na lidech, které byly v tomto období publikovány: Randomizovaná kontrolovaná studie publikovaná v časopise Journal of the American Medical Association v roce 1998 nezjistila, že by užívání HCA mělo vliv na hubnutí. Všech 135 účastníků bylo zařazeno na dietu s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku (1200 kcal/5040 kJ denně) a náhodně jim bylo podáváno buď placebo, nebo 3000 mg extraktu z Garcinia cambogia (1500 mg HCA) po dobu 12 týdnů. Na konci studie nebyl mezi skupinou s placebem a skupinou s doplňkem stravy zjištěn žádný rozdíl v úbytku hmotnosti nebo v účincích na mobilizaci tuků. Autoři dospěli k závěru, že jejich pozorování nepotvrdila roli Garcinia cambogia jako podpůrného prostředku při hubnutí. Tyto výsledky však byly kritizovány, protože se předpokládá, že strava s vysokým obsahem vlákniny může inhibovat vstřebávání HCA.

 

Na našem e-shopu je k dispozici v přípravku Garciniahills.

 

Seznam zdrojů

  1.  Greenwood MR, Cleary MP, Gruen R, et al. Effect of (-)-hydroxycitrate on development of obesity in the Zucker obese rat. Am J Physiol . 1981;240:E72-E78.
  2. Sullivan C, Triscari J. Metabolic regulation as a control for lipid disorders. I. Influence of hydroxycitrate on experimentally induced obesity in the rodent. Am J Clin Nutr . 1977;30:767-776.
  3. Sullivan AC, Triscari J, Hamilton JG, et al. Effect of (-)-hydroxycitrate upon the accumulation of lipid in the rat. I. Lipogenesis. Lipids . 1974;9:121-128.
  4. Sullivan AC, Triscari J, Hamilton JG, et al. Effect of (-)-hydroxycitrate upon the accumulation of lipid in the rat. II. Appetite. Lipids . 1974;9:129-134.
  5. Sergio W. A natural food, the malabar tamarind, may be effective in the treatment of obesity. Medical Hypothesis . 1988;27:39-40.
  6. Lowenstein JM. Effect of (-)-hydroxycitrate on fatty acid synthesis by rat liver in vivo. J Biol Chem . 1971;246:629-632.
  7. Triscari J, Sullivan AC. Comparative effects of (-)-hydroxycitrate and (+)-allo-hydroxycitrate on acetyl CoA carboxylase and fatty acid and cholesterol synthesis in vivo. Lipids . 1977;12:357-363.
  8. Cheema-Dhadli S, Halperin ML, Leznoff CC. Inhibition of enzymes which interact with citrate by (-)hydroxycitrate and 1,2,3,-tricarboxybenzene. Eur J Biochem . 1973;38:98-102.
  9. Sullivan AC, Hamilton JG, Miller ON, et al. Inhibition of lipogenesis in rat liver by (-)-hydroxycitrate. Arch Biochem Biophys . 1972;150:183-190.
  10. Heymsfield SB, Allison DB, Vasselli JR, et al. Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial. JAMA. 1998;280:1596-1600.
  11. Mattes RD, Bormann L. Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol Behav . 2000;71:87-94.
  12. Kriketos AD, Thompson HR, Greene H, et al. (-)-Hydroxycitric acid does not affect energy expenditure and substrate oxidation in adult males in a post-absorptive state. Int J Obes Relat Metab Disord . 1999;23:867-873.
  13. Thom E. Hydroxycitrate (HCA) in the treatment of obesity [abstract]. Int J Obes Relat Metab Disord. 1996;20(suppl 4):75.

 

1 položek celkem