Amla: zásobárna vitaminu C
Amla je vysoce výživná a je důležitým zdrojem vitaminu C, minerálů a aminokyselin. Je to nejkoncentrovanější forma vitaminu C (3 000 mg v jednom plodu), kterou lidské tělo snadno vstřebává.
Je to tonikum, má hematinickou a lipalytickou funkci. Je jedním z nejsilnějších omlazujících prostředků v indickém lékopise. Obsahuje 30krát více vitaminu C než pomeranče.
Extrakt z amly má také antimikrobiální vlastnosti. Podle ájurvédy mají plody amly kyselou (amla) a svíravou (kašaja) chuť (rasa), druhotně mají sladkou (madhura), hořkou (tikta) a ostrou (katu) chuť (anurasas). Její vlastnosti (guny) jsou lehké (laghu) a suché (ruksha), posttrávicí účinek (vipaka) je sladký (madhura) a její energie (virya) je chladivá (shita).
Podle ájurvédy je amla specifická pro pittu díky své sladké chuti a chladivé energii. Předpokládá se však, že amla vyrovnává vátu díky své kyselé chuti a kaphu díky své stahující chuti a vysušujícímu účinku. Může se používat jako rasajána (omlazující prostředek]] na podporu dlouhověkosti a tradičně na zlepšení trávení (dipanapáčana), léčbu zácpy (anuloma), snížení horečky (džvaraghna), čištění krve (raktaprasadana), tlumí kašel (kasahara), zmírňuje astma (svasahara), posiluje srdce (hrdaya), prospívá očím (chakshushya), stimuluje růst vlasů (romasanjana), oživuje tělo (jivaniya) a zvyšuje intelekt (medhya).
Amla posiluje vstřebávání a asimilaci potravy. Zlepšuje trávení a stimuluje chuťové pohárky, aby si jídlo lépe vychutnaly. Může ji užívat každý bez obav z podráždění žaludku nebo zvýšené kyselosti. Lze ji také použít ke zmírnění "přílišného horka" v těle, což je lidový názor. Napomáhá lepšímu vstřebávání a asimilaci železa ze střev. Ve velkých dávkách působí také jako projímadlo díky vysokému obsahu vlákniny.
Amla zvyšuje vstřebávání vápníku. Pomáhá tak při tvorbě, udržování a obnově kostí, zubů, nehtů a vlasů. Pomáhá také udržovat mladistvou barvu vlasů a zpomaluje jejich předčasné šedivění. Kromě toho podporuje pevnost vlasových folikulů. To se projevuje menším řídnutím vlasů s věkem.
Amla zvyšuje syntézu bílkovin, díky níž se posilují a zpevňují tělesné tkáně, zejména svaly. Je proto velmi užitečná pro sportovce a ty, kteří pravidelně cvičí, pro udržení svalového zdraví a vyloučení toxických produktů, výsledku svalové činnosti. Amla je také považována za nervové tonikum.
Ve formě kapsul Vám nabízíme doplněk stravy Amlahills.
Seznam zdrojů:
- J Environ Biol 2012 Jan;33(1):95-100.Studies on effects of Emblica officinalis (Amla) on oxidative stress and cholinergic function in scopolamine induced amnesia in mice. Golechha M, Bhatia J, Arya DS.
- Evid Based Complement Alternat Med 2012; 487380. doi: 10.1155/2012/487380. Epub 2012 Aug 26. Gallic Acid Enriched Fraction of Phyllanthus emblica Potentiates Indomethacin-Induced Gastric Ulcer Healing via e-NOS-Dependent Pathway. ChatterjeeA, Chatterjee S, Biswas A, Bhattacharya S, Chattopadhyay S, Bandopadhyay SK.
- J Med Assoc Thai 2012 Feb;95 Suppl 2: S75-82. The Phyllanthus emblica L. infusion carries immunostimulatory activity in a mouse model. Huabprasert S, Kasetsinsombat K, Kangsadalampai K, Wangkajornsilp A, Akarasereenont P, Panich U, Laohapand T.
- J Basic Clin Physiol Pharmacol 2010;21(1):93-105.Therapeutic potential of Phyllanthus emblica (amla): the ayurvedic wonder.Krishanaveni M, Mirunalini S.
- J Ethnopharmacol 2006 Mar 8;104(1-2):113-8. Epub 2005 Oct 13. Vitamin C content and antioxidant activity of the fruit and of the Ayurvedic preparation of Emblica officinalis Gaertn.Scartezzini P, Antognoni F, Raggi MA, Poli F, Sabbioni C.
- Int J Food Sci Nutr 2011 Sep;62(6):609-16. doi: 10.3109/09637486.2011.560565. Epub 2011 Apr 18. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. Akhtar MS, Ramzan A, Ali A, Ahmad M.
- Inflammopharmacolgy 2011 Dec;19(6):327-34. doi: 10.1007/s10787-010-0041-9. Epub 2010 Jul 2. The antiinflammatory potential of phenolic compounds from Emblica officinalis L. in rat. Muthuraman A, Sood S, Sinla SK.
- Br J Nutr 2010 Feb;103(4):502-12. doi: 10.1017/S0007114509991978. Epub 2009 Nov 2. The protective role of amla (Emblica officinalis Gaertn.) against fructose-induced metabolic syndrome in a rat model. Kim HY, Okubo T, Juneja LR, Yokozawa T.